Inspire

Heb je haast, neem een omweg!

Inspiratie krijg je alleen als je ‘open’ staat. Met een open blik en geest de wereld in kijkt. Los komen van ‘kanniets’ en ‘jamaars’. Sowieso de bedrijfspet afzetten en niet alles recht naar je toe kletsen. Dat is wel een grondhouding die we je vragen aan te nemen. Geen zorg: creatief zijn betekent niet altijd maar open minded, oordeelloos en blij te hoeven zijn (brrr…. moeten we niet aan denken!).  Bij het schiften gaan we die pet weer opzetten. Het gaat er om dat je het gedrag herkent. Die ‘kanniet/jamaar’-reflex is volstrekt normaal! Zeker voor ons betweterige volkje. In de masterclass hebben we het gehad over welke 3 peilers er zijn om tot creativiteit te komen. En wat tips hoe je dat stimuleert: kijk het nog eens na en probeer toe te passen.

Hier vind je de sheets over creativiteit

Het materiaal dat jullie dus aan het verzamelen zijn, geeft voeding om in blok 2 (Inspiration) de uiteindelijke Hoe-kun-je-vraag goed te formuleren. Zo’n vraag waar je een beetje zenuwachtig van wordt en vol verwachting van raakt. Om dan elke keer met nieuwe ogen, nog zonder oordeel, naar het onderwerp kijken. Wat zou het allemaal kunnen worden? Wat valt me in?

Maar zover zijn we nog niet. Nu eerst zoeken. Kortom, zet je radar wagenwijd open. En schrijf alle ideeën, droedels of halve gedachten al op. Gebruik een marker om de belangrijkste vindingen op te lichten. Maak een map in de cloud om te delen, gebruik de app ‘braintoss’ of schrijf in je MonkeyDo-boekje. Wij maken vaak per project een boekje aan: dan staat alles bij elkaar en kan je ook door-associëren op het thema. Hierbij geldt:

In China zeggen ze: “Heb je haast, neem een omweg.” Dus doe gerust een ommetje.

En af en toe beren met uil op je hoofd natuurlijk. We zullen het instructie-filmpje nog later toevoegen. Maar terwijl je dit filmpje kijkt, kan je al vast wat proberen: de tekeningen van Johanna. Word je al leger in je hoofd…

Ter inspiratie kijk naar 2 TED-talks van geweldige voorapers! Trouwens, je hoeft niet alles te kijken hoor, echt puur als je tijd over hebt.

ARVE Error: src mismatch

provider:    ted
url: https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_our_loss_of_wisdom?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

src: https://embed.ted.com/talks/barry_schwartz_our_loss_of_wisdom
src gen: https://embed.ted.com/talks/barry_schwartz_on_our_loss_of_wisdom

ARVE Error: src mismatch

provider:    ted
url: https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

src: https://embed.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity
src gen: https://embed.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity

Stef Bos – Ruimte in mijn Hoofd

Hoe krijg je in hemelsnaam ruimte in je hoofd, om je creativiteit (wat je ECHT in je hebt) wakker te kussen en weer te trainen. Dat is ook de bedoeling van MonkeyDo. Om je daarvoor tips & tricks te geven en hiermee te oefenen. Zoals de Beren en Uil-Tai chi oefening van Johanna.
Je moet er van houden: Stef zingt er een liedje over.  Muziek helpt vaak wel om even afstand te krijgen, sommigen doen dat met klassieke muziek, anderen weer met country. Dat voelt dan soms als spijbelen, maar NEE!! Dat is helemaal niet zo. Plan lummel-tijd in. Ga weg uit dat pand, wandel-vergader. IJverig zijn is UIT, effectief origineel zijn is IN. Heel goed voor je creatieve brein! Kies jouw vorm om even ruimte in je hoofd te krijgen.

Tony Crabbe
Hij heeft een bestseller geschreven “Nooit meer druk!”. Het valt dikwijls niet mee voor deelnemers om tijdens het MonkeyDo programma de tijd te nemen en juist te lummelen om zo goed denk & doe-werk te leveren. Misschien is dit wel de belangrijkste les van MonkeyDo. Creativiteit heeft ruimte nodig en die moet je leren maken. En het lijkt raar, maar het levert je uiteindelijk meer tijd op. En sowieso gaat je kwaliteit ECHT omhoog (en je voelt je er prettig bij). Lummelen is belangrijk om je originaliteit te voeden. Hier hoor je hem erover praten, wellicht helpt je dit (en misschien niet alleen voor MonkeyDo).

Zoals beloofd, talk van David Kelley, oprichter van IDEO. In designwereld wel een beetje held en guru. Hoewel, je weet vast wat blijkt met guru’s? Spel het woord guru maar eens hardop: djee, you are you!

Kortom, ga maar op zoektocht: